Průvodce ekologickou domácností: Jak šetřit energie?

Myslet ekologicky – to není jen móda poslední doby, ale vzhledem k současnému stavu naší planety je to hlavně něco, co by měl každý považovat za naprostou samozřejmost. Příroda je naše přirozené životní prostředí, bez kterého bychom jako lidé nemohli fungovat, a proto si jej musíme pečlivě chránit a nebýt sobečtí vůči jiným živým bytostem, které tu s námi žijí.

A protože ceny za energie každým rokem stále více stoupají, řešíme také důležitou otázku financí. Chovejte se více ekologicky a nepoděkuje vám pouze příroda, ale i vaše peněženka. Jak změnit svou domácnost v ekologickou a ušetřit?

Co je to ekologická domácnost a jak s tím začít?

Začít s ekologickou domácností není rozhodně nic složitého. Učinit tak může každý, a to klidně ze dne na den. V tomto případě se i malé kroky počítají, takže nalaďte svou mysl na zelenou vlnu a začněte.

V první řadě se pokuste produkovat co nejméně odpadu. Nepoužívejte igelitové tašky ani mikroténové sáčky a nahraďte je jejich látkovou obdobou. Přes den využijte naplno denního světla a zbytečně nesviťte. Stačí vhodně rozmístit nábytek, pořádně roztáhnout závěsy a žaluzie. Šetřete také s vodou během koupání, mytí nádobí, vaření i úklidu.

Proč je důležité ekologické chování?

Naše planeta je zaplavena plasty a ovzduší je plné škodlivých látek ze spalování, které způsobují globální oteplování. Veškeré ničení přírody se člověku s odstupem času vrátí. Musíme myslet hlavně na své děti a lidi, kteří tu budou žít dál po nás. Proto musíme přiložit ruku k dílu tím, že budeme třídit odpad a šetřit s pitnou vodou. Je to to nejmenší, co každý z nás může lusknutím prstu přeměnit v běžnou rutinu svého každodenního života.

Vyměňte zářivky

Úsporné zářivky jsou dnes běžně dostupné a ušetří vám opravdu nemalé peníze. Vyměňte proto všechny žárovky v bytě, nejlépe za jejich nejúspornější LED variantu. Nezapomeňte ani na zářivku v digestoři.

Výměnou žárovek to ale nekončí. Pokud je to možné, přesuňte co nejvíce činností na dobu, kdy je můžete vykonávat při denním světle. To se snažte využít naplno. Závěsy a žaluzie hned ráno roztáhněte a psací stůl postavte pod okno, abyste si přes den nemuseli k práci přisvítit.

Spotřebiče v hlavní roli

Spotřebiče jednoznačně spotřebují nejvíc energie. Některé z nich, jako například lednice či mrazák, fungují nepřetržitě, a proto je při jejich nákupu zásadní sledovat do jaké energetické třídy patří. Zaměřte se na dnes již běžně dostupné úsporné spotřebiče třídy A++. Jestliže máte doma velmi staré spotřebiče, zejména právě lednici a pračku, zvažte jejich nahrazení novými. Pořizovací cena se vám určitě vrátí v podobě úspory a hlavně – je to ekologičtější.

Pokud si myslíte, že spotřebiče, které jste pomocí tlačítka vypnuli energii nevyužívají, jste na omylu. Televize, počítače nebo routery vypínejte v době nevyužívání ze sítě. Tento zvyk vám ušetří až 500 korun ročně. Důležitá je i údržba spotřebičů. Pračku a rychlovarnou konvici pravidelně zbavujte vodního kamene. Ne každá lednice disponuje samo-odmrazovací funkcí, a proto musíte hlídat množství přebytečné námrazy. Ve chvíli, kdy už to ‚‚přerůstá“ přes hlavu, lednici vyčistěte ručně – jinak bude její spotřeba daleko vyšší.

Šetřete i při vaření a úklidu

Ušetřit energii můžete i při běžných domácích pracích. Vysavač vyměňte za smeták a místo každodenního vysávání podlah je raději zameťte. Při praní prádla používejte kvalitní prací prostředky, které vám umožní prát při nižších teplotách. Pokud používáte sušičku, v létě na ni s klidem v srdci raději zapomeňte. Máte-li možnost prádlo vyvěsit na čerstvém vzduchu, učiňte tak. Bude voňavější a v teplých dnech vám uschne opravdu rychle.

Zvykněte si i na využívání zbytkového tepla. Při vaření na sklokeramické desce nebo indukci vypněte plotýnky o něco dříve a pokrm nechte „dojít“ na horkém povrchu. Stejně tak učiňte při pečení v troubě. Zbytkového tepla se dá využít i při žehlení, kdy vypnete žehličku dříve, a posledních pár kousků máte „zadarmo“!

Topíte elektřinou?

Využíváte-li elektřinu k topení nebo ohřevu vody, přesvědčte se, že máte dostatečně těsná okna a dveře. V případě že ne, unikne vám velká spousta tepla. Věčnému přitápění se lze lehce vyhnout i tím, že necháte dům patřičně zateplit. Nábytek umístěte tak, aby byl co nejdále od topení.

Máte bojler? Nenechávejte ho se příliš přehřívat. Je zbytečné, aby vám z kohoutku tekla voda o 80°C. Ohřejte si ji proto jen na takovou teplotu, kterou máte rádi při sprchování. Bojler se snažte také udržovat. Čas od času jej nechte patřičně zkontrolovat a vyčistit.

Nejčastější mýty o spoření elektřiny

I v případě úspory elektřiny samozřejmě koluje spousta fám a mýtů. Pokud jste někdy některé z následujících zaslechli, pak vám je jednoduše vyvrátíme!

Zhasínáním plýtváme – tento mýtus koluje už od nepaměti. Jedná se o to, že zhasnutím a opětovným rozsvícením světla údajně spotřebujete více energie, než kdybyste jej nechali svítit. To samozřejmě není pravda. Platíte totiž jen za to, co spotřebujete!

Přeplněná lednice – říká se, že pokud je lednice poloprázdná, potřebuje na chlazení méně energie. To však také není pravda. Pokud je totiž v lednici málo potravin, které by chlad udržely, musí naopak chladit ještě více.

Vypnuté elektrospotřebiče nevyužívají elektřinu – toto tvrzení jsme si vyvrátili již výše. Pokud je například televize vypnutá pomocí ovladače, ale stále je připojená k síti, spotřebovává elektřinu.

Nabíječky v zásuvce nevyužívají elektřinu – stejně tak koluje, že pokud necháte zapojenou nabíječku bez telefonu v zásuvce, nemůže spotřebovat žádnou energii. Nabíječka ji však neustále spotřebovává malé množství, nicméně pokud máte nepřetržitě takto zapojené 3 nabíječky, zbytečně přicházíte i o několik stovek korun ročně.

Scroll to Top