Podlehněte skandinávskému stylu a pusťte si domů minimalismus!

Skandinávie doma – to je pohodlí, útulnost a souznění s přírodou. Interiéry v tomto stylu jsou zařízeny úhledně a vzdušně, ale zároveň velmi pohodlně a prakticky. To vše podtrhují všudypřítomné světlé barvy, které Skandinávcům vynahrazují krátký den, a v ostrých kontrastech s tmavými doplňky působí moderně a vkusně. Nechte si poradit, jak si domov v tomto krásném a elegantním stylu zařídit, a užít si tu pravou severskou atmosféru.

Skandinávský styl se do podvědomí dostal hlavně díky firmě Ikea, která je známá snad po celém světě. Dnes už minimalistický nábytek z přírodních materiálů seženete i jinde, než v těchto obchodních domech, a váš domov tak mohou zdobit i originální a neokoukané kousky. Jaké prvky, barvy a materiály však zvolit, aby váš interiér vypadal přesně tak, jak se od tohoto stylu očekává?

Jaké jsou typické severské prvky?

  • Skandinávci si málokdy pověsí na okna záclony či závěsy, a pokud se tak stane, vždy je nechávají roztažené, aby interiéru proudil dostatek světla.
  • Prostor má být velký a vzdušný. Není zde místo pro obrovský a těžkopádný nábytek, který zabere místo přes půl místnosti. V případě, že interiér působí stísněně a tmavě, pomohou zrcadla, která jej opticky zvětší i prosvětlí.
  • Dřevo je základ. Nejvíc se hodí surové a masivní dřevo, které dodává domovu teplo a spojuje jej s divokou severskou přírodou.
  • Nahraďte nevzhledné plasty raději přírodními materiály. Doplňky ze dřeva, textilu či kůže vypadají ve většině případů lépe a jsou nezbytnou součástí tohoto stylu.
  • Světlé barvy dominují interiéru. Vždy jsou ale „oživeny“ výrazným kontrastním prvkem.
  • Skandinávci si potrpí na pohodlí a útulnost. Jejich domovy jsou plné měkkých polštářků, pletených dek a dalších textilních doplňků.
  • Designové a netradiční kousky dominují jednoduchému zbytku zařízení

Světlo a bílá barva

Obyvatelé skandinávských zemí při zařizování svých domovů bílou barvou skutečně nešetří. Děje se tak proto, že chtějí prostor nejen opticky zvětšit, ale hlavně prosvětlit. Dny na severu nejsou příliš dlouhé, a světlé interiéry je protáhnou alespoň pocitově. Čistě bílá barva ale působí příliš sterilně, je dobré ji doplnit dalšími světlými odstíny jako je například krémová, béžová, slonová kost, nebo jemně pastelové tóny.

S potřebou světla také přichází další typický prvek každého severského interiéru – velké množství osvětlení různých tvarů, materiálů a barev. Lustry, stojací i stolní lampy se stávají nepostradatelnými doplňky. Velkým trendem poslední doby jsou žárovky klasického tvaru na dlouhém kabelu a bez stínidla.

V souladu se severskou přírodou

Vsaďte na přírodní materiály. Zejména masivní dřevo hraje při zařizování interiéru prim. Dřevěný nábytek působí luxusně, ale zároveň vytvoří nezaměnitelný pocit domova, tepla a naplní dům krásnou vůní. Kvalitní dřevěné kousky navíc vydrží celou věčnost a vypadají stále skvěle. Skandinávci se nebojí tento materiál používat ani na obložení zdí, a po správné povrchové úpravě dokonce ani v koupelnách.

Kromě dřeva se využívá i plno jiných přírodních materiálů. Častým doplňkem jsou koberečky nebo předložky z kůží a kožešin. Zastoupen by měl být i kámen, kov nebo sklo, ze kterého si můžete pořídit například krásné vázy, do kterých umístíte suché dekorační květiny. Spojení s přírodou podtrhnou i všudypřítomné pokojové květiny, které dodají prostoru život.

Jednoduché doplňky a hygge

I když je nábytek a vlastně celý prostor poměrně jednoduchý, neznamená to, že je prázdný a nudný. Právě naopak. Obyvatelé severu si opravdu potrpí na celou škálu krásných doplňků, které z domu udělají domov plný pohody a klidu. Zakládají si na tom natolik, že z toho udělali svůj životní styl, díky kterému se řadí mezi nejšťastnější národy světa. Tento styl se nazývá hygge a jeho prvky se nesou celými domy. V žádném z nich nesmí chybět hebké a pletené deky, měkké dekorační polštářky, plno voňavých svíček nebo velké keramické hrníčky pro večerní popíjení čaje u krbu nebo oblíbené knihy.

Vsaďte na kontrast a geometrii

Vzhledem k tomu, že v interiéru silně převládá bílá barva a další světlé odstíny, je třeba tuto monotónnost něčím rozbít. K tomuto účelu si vyberte pouze pár kousků, například koberec, obrazy, polštáře nebo zajímavé křeslo. Nebojte se v těchto případech výrazných a sytých barev. Častý kontrast ve skandinávském stylu tvoří bílá a černá, která vypadá skvěle na obrazových či zrcadlových rámech nebo drobných dekoracích. Pořiďte si v černé barvě klidně polštáře nebo černou textilní židli, která se stane dominantou celého prostoru.

Mezi velice oblíbené prvky patří také geometrické tvary, které lze aplikovat na kovová stínidla lamp a závěsných lustrů, na obrazy nebo motivy textilií.

Scroll to Top