Televize v ložnici – ano či ne?

Otázka, zda mít televizi v ložnici, vzbuzuje debatu snad od doby, kdy je běžné ji mít doma. Někteří lidé si bez ní ložnici nedokážou představit a sledování televize v posteli patří mezi jejich večerní rituály. Druhý tábor naopak tvoří ti, kteří jsou striktně proti jejímu umístění v pokoji, který má sloužit odpočinku. Jaké jsou tedy plusy a mínusy pro to, aby se televize v ložnici nacházela?

Ložnice je místem, které by mělo poskytovat klid pro dostatečný odpočinek a kvalitní spánek. Kromě toho se jedná o prostor, ve kterém se partneři věnují jeden druhému. Nicméně každý má o večerním programu naprosto jiné představy, a proto jsou také názory na televizi v ložnici tolik odlišné.

Má televize vliv na spánek?

Samotná televize náš spánek nijak neovlivňuje. Největším problémem je její večerní sledování. Televize, stejně jako každá jiná obrazovka elektroniky, vyzařuje takzvané modré světlo. To je člověku velmi prospěšné přes den, protože řídí vnitřní biorytmus a jeho působení nám dává najevo, že je den. Po setmění je ale přítomnost modrého světla nežádoucí, protože zabraňuje produkci spánkového hormonu – melatoninu. Absence tohoto hormonu před spaním způsobuje pomalé usínání a nekvalitní spánek během noci. Ráno se člověk cítí neodpočatě a vyčerpaně.

Pokud sledujete rádi před spaním filmy či seriály a nedokážete si bez této zábavy večer představit, pořiďte si speciální brýle proti modrému světlu. Jejich čočky jsou schopny zablokovat 100 % tohoto záření a vy si můžete užít jak své oblíbené pořady, tak rychlé usínání a dobrý spánek.

Čas na konverzaci i čtení

Nepochybnou výhodou absence televize ve vaší ložnici je to, že máte před spaním čas na uklidnění a přípravu na spánek. Můžete se začíst do oblíbeného magazínu nebo knihy, která vás příjemně unaví, a vy nebudete při čtení ničím rozptylováni.

Problémem večerního sledování televize je také to, že nemáte chuť se s nikým bavit a raději se oddáváte jejímu programu. Přes den je však většina z nás velmi vytížená, a na konverzace není moc času. Naučte se večer raději věnovat svým blízkým. Zeptejte se partnera, jaký měl den a povídejte si o čemkoliv, co vás napadne. Takto strávené večery budou přínosem nejen pro váš vztah, ale i pro vaše zdraví.

Zabiják milostného života?

Tato otázka opět budí velké emoce. Lidé, co odmítají televizi v ložnici tvrdí, že kvalitu milostného života ovlivňuje a partneři v posteli raději sledují televizi a pak jdou spát, než aby se věnovali jeden druhému. To ale není tak úplně pravda. Na toto téma bylo provedeno mnoho výzkumů, které zjistili, že televize v ložnici může někdy i zachránit vztah. Pokud vlastníte dva přístroje, předejdete hádkám o tom, co budete večer sledovat. Nesporným faktem je i to, že sledování televize skončí milováním spíše v ložnici, než na gauči v obýváku.

Jak televize působí na naše zdraví

Někteří lidé neradi usínají při naprostém tichu, a tak volí usínání u televize televize, která jim poskytuje jakousi zvukovou kulisu. I když se to může zdát jako dobrý nápad, není to dobrým řešením, kvůli již zmíněnému modrému světlu, které spánek ruší. Dlouhodobý nedostatek kvalitního spánku může způsobovat psychické, ale i fyzické potíže.

V minulosti se tradovalo, že přítomnost televize v pokoji po celou noc může způsobovat rakovinu. Tomuto tvrzení se již věnovalo mnoho vědců, kteří se snažili jej potvrdit nebo vyvrátit. Nicméně každý z nich se staví za jiný názor a spojitost vzniku rakoviny s televizí se nikdy nepotvrdila.

Co je ale diskutabilní je takzvaný elektromagnetický smog. Vlny vycházejí kromě televize z mnohých zařízení, například z mobilních telefonů nebo Wi-Fi routerů, a to dokonce i tehdy, když jsou vypnuté a pouze připojené do zásuvky. Elektromagnetické pole může vyvolávat bolesti hlavy, migrény, potíže se spánkem, psychické problémy nebo dokonce srdeční a nervové obtíže. Z těchto důvodů doporučují odborníci během noci tato zařízení odpojit od zdroje elektřiny a mobilní telefony nenechávat v místnosti.

Jakou televizi případně zvolit a kam ji umístit?

Jste-li pevně rozhodnuti si televizi do ložnice pořídit, věnujte pozornost několika základním faktorům, které zajistí nejen lepší spánek, ale i celkový vzhled místnosti.

  • Velikost – přístroje velkých rozměrů patří spíše do obývacího pokoje. Do ložnice zvolte menší úhlopříčku. Vzdálenost televize od pozorovatele by totiž měla být až třikrát větší než její úhlopříčka. Kromě toho příliš velká obrazovka zmenší prostor, což není vzhledem k velikosti většiny ložnic žádoucí.
  • Umístění – před pořízením televize si promyslete, kam přesně ji umístíte. Obecně platí, že by měla stát přímo naproti postele, abyste si zbytečně nenamáhali krční páteř vytáčením hlavy do strany a sledování pro vás bylo pohodlné. Pokud nemáte dostatek místa, nebo TV stolek, na kterou televizi postavíte, je na místě zavěšení na stěnu.
  • Vzhled – televize by se v žádném případě neměla stát dominantou celé místnosti. Tuto funkci v ložnici vždy plní postel!

Ať už se v této otázce rozhodnete jakkoliv, nezapomeňte, že každý si své večery představuje jinak a preferuje jiné činnosti nebo formy odpočinku. Pokud žijete sami, nemusí vás tento problém trápit, jestliže ale sdílíte ložnici s partnerem, musíte se dohodnout společně. Jste-li zvyklí si před spaním číst nebo povídat, může přítomnost televize tyto hezké rituály zničit. Pokud jste spíš fanoušky společného sledování filmů pod peřinou, bude to jistě dobré rozhodnutí.

Scroll to Top