Zařiďte si domov ve stylu Provence

Romantická atmosféra francouzského venkova, vůně levandule, kamenné chaloupky s dřevěnými okenicemi a všude plno čerstvých květin a přírody – to je Provence. Není divu, že se tento styl stal tak oblíbený a své obydlí i zahrady si lidé stylizují do této podoby napříč celým světem. Začtěte se do následujících řádků a zjistěte, jak vnést kousek Francie k i sobě domů.

Na vytvoření malé Provence ve vašem interiéru není nic složitého, chce to však cit pro detail a znalost několika pravidel tohoto stylu. Jaké jsou tedy jeho základní znaky? Jaké použít materiály, barvy, dekorace a rozmístění nábytku v prostoru?

Jak vypadá styl Provence?

Provence to není jen levandule, fialová a šedá, je to soubor citlivě zkombinovaných detailů, které z romantických a masivních rustikálních prvků vytvoří jeden celek.
Květiny – tento motiv je naprosto nepostradatelný v jakémkoliv interiéru ve stylu Provence. Můžete jej uplatnit na doplňcích, textiliích nebo klidně na stěnách. Nezapomeňte ani na květiny živé. Nejlépe se hodí čerstvé řezané kvetoucí květiny do zdobených váz, doplněné jednoduchými zelenými pokojovkami v drobných bílých květináčích.

  • Masivní dřevo – dřevěný nábytek dodává interiéru přírodní vzhled. Avšak musí se jednat o skutečné dřevo, nikoliv imitace, aby pod žádanou bílou či šedou barvou vynikla jeho struktura. Vybírejte kousky venkovského stylu, „oprýskání“ zde nebude závadou, ale plusem!
  • Kov a kámen – Interiér i zahradu je dobré protkat i jemnými doplňky či nábytkem z kovu. Nebojte se ani kamenných prvků.
  • Barvy a doplňky – v tomto případě zde opravdu minimalismus nemá místo. Váš domov ve stylu Provence potřebuje zdobené nádobí, závěsy, dekorační polštářky s motivy květin, a to vše v pestrých barvách. Nic se ale nemá přehánět. Vše spolu musí ladit, a proto je dobré vybrat základní odstín a z toho vycházet v celém interiéru.

Dřevo a kámen je základ

Pokud máte tu možnost, určitě nechte odkryté krovy a trámy, případně holý kámen na jedné ze zdí. Nevěšte hlavu, pokud si to nemůžete dovolit. Položte dřevěnou podlahu v bílošedých odstínech a vsaďte na nábytek a doplňky.

Plasty a umělé povrchy zde nemají místo. Nábytek by měl být primárně dřevěný, pár kousků pak v kovu. Při výběru nábytku se nebojte takzvaného „oprýskaného“ vzhledu, ten ještě víc přidá na autenticitě. Přiklánějte se spíše k bílým a přírodním kouskům.

Zdobte, ale s citem

Provence stojí na bohatém zdobení a velkém množství dekorací. Využívejte jich však s citem. Nezapomeňte, že prostor nesmí působit přeplácaně, ale útulně. Vzory i barvy by měly společně ladit u každého kousku. Umístěte zdobené lustry, nebo obyčejná patinová svítidla. Na zeď pověste obrázky s přírodními motivy na dřevěném podkladu nebo se zdobenými rámy, na odkládací plochy rozmístěte proutěné košíčky a plechové dózy s venkovským motivem.

Nezapomínejte na textil a čalounění

Teprve všudypřítomné textilie dodají interiéru ten pravý nádech domova. V žádném interiéru nesoucím se v tomto stylu proto nesmí chybět množství dekoračních polštářků, ubrusy a prostírání, deky či závěsy. U všech těchto doplňků pečlivě vybírejte i vzory, barvy a styl. Zaměřte se opět na květinové potisky, klasické výšivky, jemné proužky v pastelových barvách.

Svou úlohu zde hraje také čalouněný nábytek. Ať už jde o pohovku, pohodlné křeslo, polstrované podnožky či jídelní židle, neměl by v žádné místnosti s nádechem Provence alespoň jeden z těchto kousků chybět. Čalounění by mělo být jednobarevné, aby se dalo dobře kombinovat s ostatními doplňky, ovšem neobvyklé květinové křeslo se jistě stane krásnou dominantou místnosti.

Provoňte interiér květinami

Květinami nešetřete a rozmístěte je kamkoliv se budou hodit. Čerstvé řezaná bohatá kytice by neměla chybět na žádném jídelním stole. Nejlépe vypadá luční kvítí nebo slunečnice. V kuchyni zase zužitkujete stylové kovové truhlíky plné voňavých bylinek. Do jednoduchých bílých květináčů zasaďte stálozelené pokojové rostliny, levanduli nebo drobné růže a nechte je růst na okenních parapetech. Své kouzlo mají i sušené květy a aranžmá ze suchých travin. Jste-li zruční, vytvořte z nich věnce a pověste je na dveře, nebo jen nechte sušenou kytici stát v malované váze.

Fialová a modrá hrají prim

Základem každého interiéru ve stylu Provence by měla být všudypřítomná fialová či modrá barva. Kombinovat můžete jakékoliv odstíny, věřte, že jich je nekonečné množství. Volte v těchto barvách veškeré doplňky od váz až po koberce. Oživit takto zařízené bydlení pak můžete například růžovou květinou nebo prostíráním. Jak už bylo řečeno výše, velké plochy i nábytek směřujte spíše do odstínů bílé, světle šedivé a béžové. Jen tak mohou všechny ty krásné vzory a barvy vyniknout a místnost nebude působit „přeplácaně“.

Nechte interiér dýchat

Jste-li zvyklí všechno pečlivě zaklízet do skříněk, udělejte tentokrát pravý opak. Nechte dům dýchat a otevřete prostory. Skříňky opatřené dvířky by měly být alespoň částečně prosklené. V kuchyni pak nechte váš sváteční servis pěkně na očích na otevřených policích. Vaše oblíbené magazíny nechte klidně jen tak ležet na stolku, ať je máte po ruce. Knihovny by měly být vzdušné a otevřené a knihy v nich přehledně seřazené, fotografie ve zdobných rámečcích klidně umístěte mezi ně, nebo na police společně s jinými dekoracemi.

Scroll to Top