Čalouněné židle – podle čeho vybírat a na co si dát pozor?

Čalouněné židle jsou vždy skvělou volbou – poskytnou při sezení větší pohodlí, než židle dřevěné či kovové a navíc mohou být skvělým doplňkem interiéru. Nemůžeme se však při výběru orientovat pouze podle vzhledu a barvy. Velice důležité je zohlednit materiál, který byl při čalounění použitý a to zejména v případě, že máte doma malé děti nebo domácí mazlíčky. Na co se tedy zaměřit a čemu se spíše vyvarovat? To se dozvíte v následujících řádcích.

Proč vybírat čalouněné židle?

Čalouněné židle jsou rozhodně výrazně pohodlnější, než židle bez čalounění. Nemusíme k nim dokupovat žádné podsedáky, které z nich zbytečně padají a brzy se prosedí. Pro maximální komfort zvolte klidně celočalouněné židle, které mají měkkou také opěrku.

Velký výběr materiálů, barev a vzorů zajistí, že budou vaše židle vždy perfektně ladit se zbytkem interiéru, nebo budou dokonce jeho dominantou. Neslouží tedy pouze k příjemnému posezení, ale také jako vkusný doplněk, který prostor může oživit a vnést do něj trochu barvy.

Neměli bychom opomenout ani jejich bezpečnost. Tu oceníte hlavně v případě, že máte doma děti. Při sezení na čalouněné židli z ní menší děti jen tak nesklouznou a navíc nehrozí riziko, že se při hraní v místnosti o židle zraní. Nemají totiž žádné ostré rohy ani hrany.

Kvalita a vlastnosti látky

Jak jsme již zmínili, při výběru nových židlí se nezaměřujte pouze na jejich vzhled, ale v první řadě na kvalitu a vlastnosti samotné látky. Ta by se v každém případě měla snadno udržovat, protože zejména u jídelních židlí může docházet k jejich častému znečištění. Svou pozornost věnujte také parametru otěruvzdornosti. Jedná se o odolnost látky vůči ošoupání, ke kterému může v případě nekvalitní a tenké potahové látky dojít velice brzy. Mimo to se zaměřte také na stálobarevnost materiálu. Zejména pokud máte jídelní stůl se židlemi umístěný u okna, může barva rychle vyblednout. PV takovém případě by látka měla být odolná vůči působení UV záření.

Přírodní nebo umělé?

Vybírat můžete také mezi přírodními a umělými materiály. Mezi ty přírodní patří třeba pravá kůže, bavlna a jiné rostlinné tkaniny. K těm umělým můžeme zařadit polyester nebo PVC, které imituje kůži. Přírodním materiálům musíte zpravidla věnovat větší péči a pravidelně je udržovat. Kůži je nutné impregnovat, aby nedocházelo k popraskání. U umělých materiálů je údržba snadnější a obvykle není nutné ji provádět nijak častěji, než v případě většího znečištění. Odstranění odolných skvrn z látkového potahu ale může být o něco náročnější. Kůže je také vhodná pro alergiky, protože se v ní nehromadí prach.

Co je to aquaclean a proč o něm uvažovat?

Co se týče údržby, zkuste se zaměřit na materiály, které mají funkci aquaclean. Jedná se o speciální neviditelnou molekulární povrchovou vrstvu látky, díky které je čištění jednodušší a stačí k němu pouze obyčejná voda. Díky tomuto povrchu se také rozlitá tekutina, která může způsobit skvrny (například červené víno), nedostane tak hluboko do čalounění a nezanechá trvalé stopy na nábytku.

Nejen vlastnosti, ale i vzhled hraje roli

Když máme vybraný kvalitní materiál takových vlastností, které požadujeme, musíme se zaměřit také na vzhled. Samozřejmě je důležité vybrat takové židle, které se do vašeho interiéru hodí. Pokud se váš vysněný vzor či barva nenachází ve vzorníku vámi vybraného materiálu, pátrejte po těch pravých židlích dál. Při koupi nábytku není nic horšího, než se unáhlit a dívat se pak několik let na kousky, které se vám ani nelíbí.

  • Tipy, jak prodloužit životnost látky:
  • Pokud je to možné, snažte se židle umístit mimo přímé sluneční světlo
  • Látku pravidelně vysávejte a čistěte jemným kartáčem
  • Nedovolte vašemu mazlíčkovi na židle skákat, drápky mohou čalounění poškodit
  • Stejně tak se vyvarujte působení jiných ostrých předmětů jako jsou nýty a zipy na oblečení
  • Při znečištění látku nikdy silně nedrhněte, a už vůbec ne hrubým kartáčem. Tekutiny odsajete pomocí hadříku či papírové utěrky a když je čalounění opravdu silně znečištěné, použijte vysokotlaký čistič určený na čalounění, nebo jemnou houbu se speciálním šamponem
Scroll to Top