8 způsobů, jak mít zdravou ložnici

Ložnice je místem, kde odpočíváme a nabíráme síly pro každý den. Strávíme v ní podstatný kus svého života – to je dostatečný důvod, proč by měla být jednou z nejdůležitějších místností našeho domova! Přečtěte si našich 8 tipů, jak si zařídit ideální a zdravou ložnici, abyste se vzbouzeli odpočatí a plní energie.

1. Vyhněte se bílému světlu

Zářivá bílá světla nejsou pro ložnici vhodná, protože snižují hladinu melatoninu, který je důležitý pro bezproblémové usínání a spánek. Mohou také rozhodit váš cirkadiánní rytmus – jednoduše řečeno, váš vnitřní systém, který tělu udává, kdy jít spát a kdy vstávat. 

Vyměňte tak bílá světla v ložnici za žárovky s teplým žlutým světlem. Ještě o kousek lepší je mít světla, která umožňují nastavení intenzity záření. Večer je jednoduše ztlumíte a připravíte své tělo ke spánku. Podle studií jsou pak vůbec nejlepší světla červená či růžová – mají nejmenší vliv na produkci melatoninu. 

2. Pořiďte si „čistou“ matraci 

Většina pěnových matrací je lepená a ošetřená zpomalovači hoření, které pak v kombinaci s materiálem matrace mohou tvořit chemické látky, jenž se z ní uvolňují. Ty sice nejsou přímo škodlivé pro člověka, ale zhoršují okolní ovzduší. Taková kvalita vzduchu pak může mít vliv na lidi s alergiemi a vyšší citlivostí na chemické látky. Nehledě na to, že výroba takových matrací zrovna nepomáhá životnímu prostředí. Vybírejte proto matrace, při jejich výrobě se nepoužívají lepidla. Obzvláště pro děti. 

TIP: Jak správně vybrat matraci do postele?

 Dubová dvoulůžková postel Cioata Calvin 180 x 200 cm

3. Přirozené vůně

Čich má moc ovlivnit nejen naši náladu, ale i proces usínání. Proto má mnoho lidí doma aromatické lampy s vonnými oleji. Mezi nejoblíbenější patří ty redukující stres a úzkost. Zkuste si i vy najít vůně, které vás provedou usínáním. Obzvláště, pokud s ním máte problémy, může to být řešení. Vsaďte však na přírodní esenciální oleje, nikoliv na umělé vůně.  

4. Nechte obrazovky za dveřmi ložnice

Po večeři sledujeme televizi a když jdeme spát, nezapomeneme si do postele vzít mobil, abychom zjistili, co je nového na sociálních sítích. Nebo děláme obojí najednou, protože máme televizi v ložnici. Netrávíme už tak hodně času za obrazovkami? Udělejte si z ložnice zónu bez nich. A proč? Souvisí to s naším prvním bodem – příliš světla, které ruší usínání a spánek samotný. 

5. Myslete na zelenou

Místo obrazovek naplňte svou ložnici rostlinami. Kromě toho, že vám poslouží jako dekorativní prvek, rostliny filtrují a odstraňují toxické částice z ovzduší. Ale pozor! Je třeba dbát na vhodný výběr pokojových rostlin, protože ne každý zelenáč je do ložnice ideální. Jak jistě víte, ve dne v rostlinách probíhá proces fotosyntézy. Produkují glukózu a kyslík, který dýcháme. Jenže v noci se tento proces otočí o 180° a rostliny se stávají tak trochu zloději kyslíku. Mezi ty hodné pokojovky patří třeba nechvalně známý Tchýnin jazyk, Lopatkovec květnatý, Břečťan anebo Levandule.

6. Perte ložní prádlo pravidelně

Prát ložní prádlo každý týden není zrovna zábava, ale rozhodně to je způsob, jak se vyhnout roztočům. Ti mohou být spouštěčem astmatu a alergií. Nezapomínejte ani na větrání peřin. Za hezkého počasí je můžete vyvětrat na zahradě nebo položit přes zábradlí balkónu či rám okna. Sluníčko je pěkně pročistí a čerstvý vítr provzdušní. Nezapomínejte ani čas od času otáčet matraci – nejen kvůli tomu, abyste v ní brzo nevyleželi důlek, ale má to smysl i z hlediska jejího větrání. Nebude se v ní držet vlhkost a tvořit zárodky plísní.

Sada bavlněného povlečení Kave Home Dileta
7. Zbavte se hluku

Máte hlučné sousedy, dům blízko silnice nebo železnice? Hluk vám komplikuje usínání nebo vám ruší spánek? To není rozhodně příjemné, a navíc to časem může vést ke zdravotním obtížím. Zvažte proto nákup šumového generátoru. Jde o zařízení produkující bílý šum, který potlačuje okolní hluky. 

8. Snižte teplotu

Poslední, avšak neméně důležitý tip, jak mít zdravou ložnici, je snížení teploty. Není potřeba, abyste se pod peřinou klepali zimou, ale rozhodně se vám bude lépe spát v chladnější místnosti s čerstvým vzduchem. Proto udržujte v ložnici teplotu mezi 15 až 19 stupni Celsia a před spaním si dobře vyvětrejte. Zlepšíte tím kvalitu REM spánku, který je důležitý nejen pro regeneraci svalstva, ale dochází při něm i k mnoha dalším procesům, včetně ukládání informací z krátkodobé do dlouhodobé paměti.

Scroll to Top