Bydlení ve venkovském stylu

Když se řekne venkovský styl, každý si jistě představí starší dům, který disponuje masivními podlahami, obnaženými trámy na stropech, kachlovými kamny a dřevěnými okenicemi. Pokud zrovna nežijete v takové pohádkové chaloupce, rozhodně nezoufejte! Interiér ve venkovském stylu si můžete hravě zařídit jak v modernějších stavbách, tak klidně i v bytě.

Stačí využít prvky, které jsou pro tento styl typické a venkovskou atmosféru si můžete užívat i v bytě uprostřed města. Zásadní je útulnost a pohodlí – přesně jako u babičky. Zdobné textilie na oknech i nábytku, vůně masivního dřeva a starožitné doplňky – to je ta pravá atmosféra venkova!

Venkovský styl – to je romantika a útulnost

Kombinace teplého dřeva a množství textilních doplňků v jemných motivech zajistí útulnost celého prostoru. Pokud váš dům disponuje krbem, máte vyhráno. V bytě pak budete muset trochu improvizovat a využít třeba velkých svíček s vůněmi typickými pro venkov, nebo těch s dřevěným knotem, který při hoření svými zvuky imituje praskání dřeva v krbu. Romantickou atmosféru vytvoříte třeba díky čerstvým květinám v keramické váze, které se budou vyjímat uprostřed jídelního stolu.

Krajka, kostky i proužky

Zmíněnými textilními doplňky rozhodně nešetřete. Na pohovce nesmí chybět zdobené polštářky s výšivkami a pletená deka pro chladnější večery. Na jídelní stůl položte pěkné prostírání a běhoun, a pokud nejsou židle čalouněné, určitě nezapomeňte na měkké podsedáky. Velice důležitou součástí venkovského interiéru jsou krajkové záclony a vzorované závěsy. Vyhrát si můžete i s motivy ložního prádla.

Pro všechny tyto doplňky si vyberte jednu základní barvu nebo motiv, a z toho vycházejte. Interiér by v opačném případě mohl působit „přeplácaně“. Mezi nejvhodnější motivy patří kostka, drobné květiny či puntíky a proužky. Textil může být doplněn i krajkou nebo výšivkami.

Masivní nábytek vás spojí s přírodou

Venkovský styl bydlení značí návrat k tradičnímu životu i přírodě. Prim by v interiéru mělo hrát zejména masivní dřevo, jehož vůně se ponese napříč místnostmi. Velký jídelní stůl s židlemi nebo lavicí musí dominovat kuchyni či jídelně. V obývacím pokoji doplňte čalouněnou pohovku masivními komodami, konferenčním stolkem a třeba i malou podnožkou. Při výběru šatních skříní také není třeba šetřit místem, pokud vám to rozloha místnosti dovolí.

Záleží i na detailech

Různé detaily a řada krásných doplňků musí být součástí každé místnosti. Zejména v kuchyni a jídelně se „vyřádíte“. Otevřené police totiž může zdobit malovaný porcelán a keramické nádobí, starožitný mlýnek na kávu, nebo kořenky po babičce. Na stole nesmí v létě chybět váza s čerstvým lučním kvítím a okenní parapety zaplňte květináči s bylinkami, které užijete při vaření.

Nezapomeňte ani na obrazy. U těch je důležitý nejen rám, ale také samotný motiv. Jen si vzpomeňte na obrázky, které měli zavěšené vaši prarodiče. Chaloupky, příroda nebo zátiší s květinami či ovocem, to vše patří i na vaši zeď.

Správné osvětlení vytvoří tu pravou atmosféru

I taková věc, jakou je osvětlení, může při zařizování bydlení ve venkovském stylu hrát roli. Zapomeňte na moderní bodovky a LED svítidla, a zaměřte se raději na závěsné lustry s keramickými malovanými stínidly či nápaditá svítidla ze surového kovu nebo dřeva. Tolik moderní ledově bílé světlo vyměňte raději za teplé se žlutým odstínem. Lucerničky se svíčkou uvnitř neslouží jen k poskytování světla, ale i jako pěkná dekorace. Pokud se jedná o stolní nebo stojící lampy, zvolte ty s textilními stínidly.

Venkovský styl může být i moderní

Nemusíte se bát, že se z vašeho obýváku stane klasická „babiččina světnička“. Dnes už styl venkova může zahrnovat modernější prvky, které zajistí interiéru nadčasovost. Jestliže momentálně nehodláte vyměnit váš nový a moderní nábytek, stačí když tomu stávajícímu dodáte venkovský šmrnc doplňky. Pokud chcete vnést do interiéru eleganci a nepotrpíte si na barevnost nebo vzory, sjednoťte vše do střídmých barev a nechte vyniknout nábytek či podlahy z masivu a výrazné doplňky, které styl podtrhnou.

Modernější vzhled zajistí i kontrasty světlých a tmavých barev, nebo použití lesklých kovů a kvalitních tvrzených plastů.

Scroll to Top