Jak opticky zvětšit obývací pokoj?

Ne každý byt či dům oplývá velkými rozměry. I přesto, že malé prostory bývají velmi často útulné, občas se v nich můžete cítit velmi stísněně, a to především tehdy, když jsou nevhodně zařízeny. Naštěstí existuje spousta tipů, díky kterým bude váš obývací pokoj, ale klidně i ložnice nebo kuchyně, vypadat alespoň opticky větší a vy se konečně mohli „nadechnout“. V následujícím článku se tomu podíváme trochu na kloub a řekneme si pár tipů, jak pracovat s menšími byty tak, aby vypadaly vzdušně a prostorně.

Využijte světlých barev

Každý už dnes asi ví, že světlé barvy opticky zvětšují. Jinak tomu není ani za použití v interiérech. Vymalujte obývací pokoj čistě bílou barvou, na okna rozvěste jemné bílé záclony a z malé tmavé komůrky máte hned o něco „větší“ místnost. Nemusí to být však jen sněhově bílá. Pokud milujete barvy a nechcete se jich vzdát, volte jemné světlé pastelové odstíny, a poskytnou vám téměř stejnou službu. Své udělají i lesklé povrchy nebo doplňky ve studených tónech.

Kouzelná zrcadla

Díky tomu, že zrcadla odráží obraz i světlo, zvětší místnost opravdu značně. Do obývacího pokoje se skvěle hodí zrcadlo velkých rozměrů bez zbytečných masivních rámů, které by ho ohraničovaly. Umístěte jej naproti oknu, a efekt bude jednou takový.

V případě optického zvětšení ložnice je nejjednodušší variantou skříň s velkými posuvnými zrcadlovými dveřmi. Těžkopádné vysoké skříně bez zrcadel by prostor ještě stísnily a zavěšení velkého zrcadla na zeď v tak malé místnosti, jako je ložnice, není vždy možné.

Zbavte se zbytečností a vsaďte na minimalismus

Nejenže je minimalismus stále v módě, ale výrazně přidá na prostoru i malému obývacímu pokoji. Každý z nás má doma takzvané „lapače prachu“. Těch byste se v tomto případě měli zbavit jako první. Pokud se jedná třeba o suvenýry nebo dárky od někoho blízkého, popřemýšlejte, zda je musíte mít na očích, nebo stačí je uschovat do úložných prostor. Cokoliv vám ve vašem interiéru přijde nevyužité až zbytečné dejte s klidným svědomím pryč a uvidíte, jak místnost najednou prokoukne.

Potřebujete dveře?

Většina z nás dveře od obývacího pokoje nezavírá a nevyužívá. Pokud mezi takové lidi patříte, zbavte se jich, a to včetně zárubní. Tento krok opticky spojí obývací pokoj s vedlejší místností, a tak bude vypadat větší. Jestliže ale dveře využíváte, popřemýšlejte nad jejich posuvnou variantou se skrytým pouzdrem, anebo takzvané „neviditelné dveře“, které nedisponují zárubněmi a mají většinou stejnou barvu jako okolní stěny.

Na volbě i rozmístění nábytku záleží

Na minimalismus vsaďte i při volbě nábytku. To znamená výběr menších kousků a umístění jen těch, pro které máte skutečně využití. Rozhodně se vyhněte těžkopádným jednolitým obývacím stěnám a místo nich zvolte jen jednoduchý televizní stolek, který můžete doplnit třeba komodou nebo vzdušným policovým dílem či knihovnou. Obecně se řiďte tím, že nábytek by měl být jednobarevný, nižší či úzký a nijak výrazný.

Nábytek rozmístěte tak, aby vám nepřekážel. Uvědomte si, kudy nejčastěji chodíte z místnosti do místnosti a z těchto „cestiček“ odstraňte vše, čemu je nutné se vyhýbat. Stejně tak dbejte na dostatečný prostor mezi pohovkou a konferenčním stolkem, nebo stolem a židlemi. Pokud se musíte mezi tyto dva kusy nábytku pokaždé „nacpat“, na klaustrofobickém pocitu to ještě přidá.

Buďte multifunkční

Při nedostatku prostoru je čas na praktičnost. Dnes už seženete mnoho kousků nábytku, který je takzvaně multifunkční. V obývacích pokojích se může jednat především o úložné prostory pohovek či taburetů. Pokud v obýváku jíte, určitě užijete také sklápěcího nebo rozkládacího stolu. Pokud bychom se zaměřili na ložnice nebo dětské pokoje, existuje dnes spousta multifunkčních postelí, které místo výrazně ušetří. Některé mají zabudované šuplíky nebo police, dětské patrové postele pak mohou disponovat i stolem, skříní a policemi v jednom kusu nábytku.

Udržujte pořádek

Pořádek je samozřejmě základ i v případě, že máte obývák velký jako na zámku, avšak při malých rozměrech to platí dvojnásob. Jestliže je váš konferenční stolek zaskládaný kupou starých novin, na vašich policích odložené všelijaké harampádí a na židli přehozená hora prádla, vězte, že váš obývací pokoj bude působit nejen neuspořádaně, ale také o dost menší. Uložte proto vše na své místo a nepotřebné věci pošlete rovnou do koše. Pravidelně se také zbavujte prachu a nezapomeňte ani na podlahy a koberce.

Scroll to Top