Nábytek z masivního dřeva a jeho výhody

Je dřevo nejlepším materiálem pro výrobu nábytku? Odpověď zní jasně – ANO! Nejen, že materiál je kvalitní a nezávadný, ale je také nejvíce ekologický a vydrží vám sloužit velkou řadu let. S jakými materiály se setkáte pod pojmem masivní dřevo a jaké jsou jeho výhody i nevýhody? Přečtěte si náš článek, kde se dozvíte vše, co byste měli vědět o masivním nábytku.

Dubový konferenční stolek Mahek od značky Moebel Living

Dubový konferenční stolek Mahek od značky Moebel Living
Nejčastěji používané dřevo při výrobě nábytku

LTD, MDF a masiv jsou tři nejčastěji používané materiály pro výrobu nábytku. Každý materiál má své pro i proti a my se tomu teď společně podíváme na kloub.

LTD – laminovaná dřevotřísková deska

Materiál, který se v dnešní době hojně používá zejména kvůli jeho cenové dostupnosti. Nejčastěji se s LTD setkáte u úložných prostorů – jako jsou šatní skříně a komody, dále u kuchyňských korpusů nebo koupelnového nábytku. Jedná se o dřevotřískovou desku, která je navíc potažená laminem. Dostupná je ve velké škále dekorů a několika různých tloušťkách. LTD desky jsou lehce omyvatelné a celkově snadné na údržbu. Při použití silných a kvalitních lamino desek je životnost tohoto materiálu poměrně vysoká.

MDF – medium density fibreboard

MDF desky se vyrábějí bez použití lepidel, tudíž se řadí mezi přírodnější materiál. Tyto dřevovláknité desky mají velmi jemnou homogenní strukturu a velmi dobře se tvarují a opracovávají. Povrch desek se upravuje fóliováním nebo lakováním. Desky MDF se nejčastěji používají v kuchyních. Lze na nich docílit dřevěného vzoru se strukturou.

Masiv

Pod pojmem masiv se skrývá čistě přírodní materiál z měkkého nebo tvrdého dřeva. Nejčastěji se setkáte s nábytkem dubovým, ořechovým, bukovým a také s více exotičtějšími verzemi jako je dřevo mangové, teakové nebo třeba akátové. Pojďme se podívat na výhody masivního dřeva.

Dubový rozkládací jídelní stůl Windsor & Co Bodil

Dubový rozkládací jídelní stůl Windsor & Co Bodil
Dlouhá životnost

Nábytek z masivního dřeva je oproti nábytku z lamina nebo dřevotřísky mnohem více pevný a stabilní. Je to takový superhrdina mezi dřevy a dřevovláknitými deskami. Dle odborníků a jejich studií se uvádí, že nábytek z masivního dřeva vydrží až desetkrát déle než nábytek z lamina.

Investice do udržitelnosti a té nejvyšší kvality

Pořizovací cena masivního nábytku je sice o poznání větší, než u toho z lamina, ale vzhledem k již předeslané informaci o jeho kvalitě a životnosti, je vlastně levnější. Vynásobte si pořizovací cenu lamino nábytku deseti a řekněte sami – vyplatí se stále koupit velký nábytek, jako je postel nebo jídelní stůl? Masiv je jasnou volbou pro ty z vás, kdo hledáte nábytek nejvyšší kvality a vydrží s vámi desítky a desítky let.

Zdravotní nezávadnost

Masivní dřevo je materiál, který splňuje nejvyšší kritéria pro zdravý domov. Oproti jiným materiálům se z masivu neuvolňují nežádoucí nebo karcinogenní látky (například formaldehydy v pojivech dřevotřískových desek). Nábytek z masivu je tedy vhodný pro každého, i pro děti a alergiky.

Snadná úprava povrchu

Další výhodou nábytku z masivního dřeva je i jeho snadná údržba. Pro pravidelné čištění stačí lehce navlhčený měkký hadr, který zachytí nežádoucí prach. S vodou je opravdu třeba šetřit, protože neodpařená vlhkost z povrchu nábytku může proniknout do mikroskopických trhlin v laku a tím způsobit tvorbu povrchových prasklin, puchýřů a dalších vad. Pro čištění dřevěného nábytku lze také použít vysavač s kartáčem z měkkých štětin. Čas od času bude třeba masivní nábytek naimpregnovat či jinak speciálně ošetřit, aby bylo dřevo opět chráněno před vnějšími vlivy. Navíc dosáhnete krásného lesku a třeba takový stůl může po uplynulých letech vypadat jako nový!

Pro ošetření povrchu se doporučují speciální vosky nebo oleje, které také splňují zdravotní nezávadnost. V případě lokálního poškození nábytku stačí plochu lehce přebrousit a následně nanést vosk.

Vůně dřeva

Masivní nábytek přinese do vašeho domova nenapodobitelnou vůni lesa, kterou nenahradí žádné jiné materiály. Typická vůně dřeva a pryskyřice je zachována u nábytku velice dlouhou dobu.

Nadčasový design

Nábytek z masivu je v interiérech oblíbený již několik desítek let a dle interiérových designérů tomu ani v budoucnu nebude jinak. Dřevo je tradiční materiál, který prohřeje každý prostor a hodí se jak do moderních, tak i do klasických interiérů.

U dřeva je výhodou, že se dá kombinovat i s jinými materiály – s kovem, sklem, textilem, kůží a dalšími materiály. Nábytek z masivního dřeva se doporučuje použít především u více namáhaných částí nábytku – postelí, skříní, stolů nebo židlí. U menších kusů nábytku už se můžete zaměřit více na design a soustředit se na to, aby všechny prvky v prostoru tvořily dohromady perfektní celek.

Dřevo se hodí také do exteriéru, například v podobě originálního zahradního nábytku.

Zahradní nábytek od značky Poom

Zahradní nábytek od značky Poom

Scroll to Top