Víte, co je hygge? Je to šťastný způsob života

V této nepříznivé době, kdy trávíme mnoho času doma a na většinu z nás padá splín a špatná nálada, je naprosto nezbytné si vytvořit chvilky pohody, které nás z těchto nepříjemných pocitů dostanou a naladí na vlnu pohody. Velkým trendem v oblasti životního stylu a bydlení, který právě s těmito problémy bojuje je „hygge“. Tento fenomén je také často označován jako „recept na štěstí“, nicméně stejně jako si každý najde štěstí v něčem jiném, i hygge znamená pro každého něco jiného. Pojďme si tedy přiblížit, co se vlastně za tímto záhadným slovíčkem skrývá, odkud pochází a jak tento trend provozovat.

Co je to hygge a odkud přišlo?

Možná jste už slyšeli o tom, že Dánsko bylo vyhlášeno za nejšťastnější zemi na světě, a to i přesto, že je zde převážnou část roku ponuré počasí a v zimních měsících tma i 17 hodin denně. Je to právě „hygge“, co dělá Dány tak šťastné. Toto slovíčko pochází původně z norštiny, nicméně Dánové si jej osvojili natolik, že z něj udělali životní styl. Do naší řeči by se dalo přeložit jako „pohoda, dobrá atmosféra“. Za „hygge“ považujeme různé činnosti, které nás dělají šťastnými.

Je to velmi individuální, ale může to být třeba šálek teplé kávy o víkendovém ránu, společná bohatá snídaně s rodinou, večerní posezení s nejbližšími přáteli, čtení dobré knihy při pití horkého čaje a podobné činnosti, které nás naplní pocitem momentálního štěstí.

Hygge však není pouze o individualitě. I když mnoho věcí děláme rádi o samotě, pravé chvilky štěstí a pohody zažíváme hlavně se svými nejbližšími při činnostech, jako je společná večeře nebo hraní společenských her s rodinou, vycházka do přírody s dětmi nebo vyhřívání se na letním sluníčku s nejlepšími přáteli.

Oddejte se pohodlí

V Dánsku se toto slovo skloňuje neustále a hygge vidíte doslova na každém rohu. Kavárny a restaurace oplývají svíčkami a pohodlným nábytkem z teplého dřeva, za okny domů lze vidět různé dekorace a květiny a téměř u každého domu najdeme koutek s lavičkou, květinami a světýlky jako stvořený pro oddech po náročném dni. Zdejší obyvatelé chápou toto slovo jako „stav odpočinku a pohody“.

K odpočinku samozřejmě patří také pohodlí. Oblečte si měkkou teplákovou soupravu a heboučké teplé ponožky a užijte si jejich komfort zachumlaní pod dekou na pohodlné pohovce. V přítomnosti dětí nebo vaší drahé polovičky budou tyto chvíle pohody ještě příjemnější.

Udělejte něco pro sebe

Znáte ten skvělý pocit, kdy máte chvilku pro sebe, a tak si napustíte horkou vanu, přidáte koupelovou pěnu a jen tak odpočíváte? Tak přesně tohle je hygge! Můžete si také třeba uvařit své oblíbené jídlo za doprovodu hudby, nebo si koupit něco, po čem už opravdu dlouho toužíte. Nalít si sklenku dobrého vína, dát si pleťovou masku nebo si udělat po dlouhé době volný den a celý ho prolenošit.

Každý si najde to své, co může udělat sám pro sebe a pro svůj příjemný pocit. Nemusíte se vůbec cítit provinile, když na chvíli odložíte své povinnosti na úkor takových chvilek. Prospěje to vaší psychice, a nakonec budete produktivnější a spokojenější!

Obklopte se svými nejmilejšími

Tento styl samozřejmě není jen o materiálních věcech, ale především o pocitech. Ty nejlepší pocity zažijete v přítomnosti svých milovaných osob, protože štěstí je dvojnásobné, když ho máte s kým sdílet.

Můžete se třeba jen tak povalovat v posteli se svými dětmi, večer si s partnerem pustit film a uvelebit se na pohovce společně pod jednou dekou, zahrát si jako rodina zábavné společenské hry nebo si sednou s přáteli u vína a popovídat si. Být sám může být někdy fajn, ale jak se říká: „Ve dvou se to lépe táhne!“

Interiér s atmosférou hygge – jak na to?

Odpověď na to, co je asi základem v interiéru v duchu hygge už asi znáte. Je to pohodlí a útulnost v hlavních rolích. Chladné plasty a kovy vyměňte za teplé dřevo s doplňky v paletě neutrálních odstínů. Jídelní souprava z dřevěného masivu vyvolá v člověku určitě větší „pocit domova“, než studený skleněný stůl a kovové židle. Židle doplňte měkkými a příjemnými podsedáky a společné stolování s rodinou dostane hned úplně jiný rozměr.

Své místo zde mají také doplňky. V interiéru by neměly chybět huňaté deky a přehozy, kožešinky, koberec s vysokým chlupem, pokojové nebo řezané květiny, a hlavně voňavé svíčky. Pokud máte postel z masivu, zútulněte ji polštářky v jemných barvách nebo s geometrickými motivy. Vedle ní se budou skvěle vyjímat jednoduché dřevěné stoličky bez opěrek, které nahradí noční stolky. Do své ložnice tak vnesete osobitý skandinávský styl, který jde s hygge ruku v ruce.

Scroll to Top