Industriální styl bydlení: kov, beton i holé zdi jako přednost interiéru!

Nemusíte vlastnit zrovna loftový byt ve staré továrně, abyste si mohli uskutečnit sen o bydlení v industriálním stylu. Ten samozřejmě nejlépe vyniká ve velkých otevřených prostorech, ale za použití vhodných prvků, barev i doplňků dosáhnete kýženého stylu levou zadní i v obyčejném bytě nebo domě. Jedná se o velmi osobitý styl, který svou drsnou, ale zároveň vkusnou stránkou na první pohled zaujme každou vaši návštěvu. Zařiďte si váš interiér v industriálním stylu a uvidíte, že mít neokoukané originální bydlení vás bude bavit!

Industriální styl a jeho základní prvky

Tento způsob zařízení bydlení se hodí spíše k mladým mužům, kteří si chtějí doma vybudovat svoje „pánské doupě“. Při správné volbě doplňků se však hodí klidně i k mladé moderní rodině. Ke komu se však rozhodně nehodí jsou lidé milující plno textilií, infantilních doplňků a vzorů, světlých barev a útulné prostory plné denního světla.

Základem je velký ucelený prostor. Pokud je to tedy možné, zbavte se všech přebytečných příček, které v industriálním stylu nemají co dělat. Oddělena by měla být jen koupelna s toaletou, případně také ložnice. Ne každý však takovou možnost má, zejména pak v klasických bytech. Pokuste se alespoň prostor co nejvíce sjednotit a odlehčit. Toho docílíte absencí záclon a závěsů nebo jednotnou barvou na stěnách i podlahách.

Mezi další naprosto typické prvky patří surové materiály jako je masivní dřevo, kov, kůže, beton nebo cihly. Z barev jsou do interiéru tohoto typu vhodné všechny odstíny šedé, doplněné černou, bílou a barvou již zmíněného masivu.

Obnažte zdi i podlahy

S novými omítkami, stropními podhledy nebo luxusními podlahami se v některých místech vašeho bytu či domu určitě neobtěžujte. Holá cihlová zeď bude dominovat celému interiéru a vůbec nevadí, pokud jsou cihly rozbité. Naopak to dodá na autentičnosti a zeď už nemusíte dekorovat obrazy ani jinými doplňky. Stačí k ní postavit kus zajímavého nábytku, například masivní knihovnu nebo kovový regál. Jestliže máte na stropech dřevěné trámy, rozhodně je neskrývejte a udělejte z nich přednost! Podlahy by pak měly být v celém prostoru stejné a stačí použít jen obyčejný beton.

Masiv, kov i kůže

Nezbytnou součástí designu je také masivní dřevo a nábytek z něj. Kromě toho, že se jedná o velmi kvalitní materiál s dlouhou životností, skvěle taky zjemní typickou „tvrdost“ tohoto stylu. V kontrastu se dřevem je pak kov. Použitý nábytek se může skládat z kombinace těchto materiálů, což je v současnosti velmi trendy a výběr takových kousků je skutečně pestrý. Kov by měl celému bydlení dominovat. Jen si představte prostor staré továrny – plechové skřínky, kovová zábradlí i schody a všude kolem stroje. Přeneste něco z toho i k sobě domů, ať už je to právě ta klasická „dělnická“ skříňka nebo třeba starý motor auta zpracovaný jako konferenční stolek, ke kterému starší kožené křeslo padne jako ulité!

Doplňků jen pár, ale za to nápaditých

Většina interiérů je plná polštářků v různých barvách i vzorech, záclonek a závěsů, měkkých koberců, keramických dekorací nebo obrazů. Industriální styl je ale jiný. Doplňky jsou samozřejmě žádoucí, avšak musíte správně zvolit. Při jejich výběru se nebojte projít bazary, starožitnictví nebo bleší trhy. Najdete tam plno drobností, které můžete oživit novým nátěrem a vdechnout jim tak nový život.

Klasické malované obrazy se do industriálních prostor moc nehodí, za to tištěné plakáty nebo jiná grafika v jednoduchých rámech zapadnou skvěle. Zapomínat bychom neměli ani na osvětlení. Je velmi důležité nepokazit celkový dojem obyčejnými světly. Vhodné jsou třeba obyčejné žárovky visící ze stropu na kabelech, geometrická stínidla nebo mohutné stojací lampy z kovu.

I barvy hrají svou roli

Žádné výrazné barvy – to je heslo, kterým se při zařizování řiďte. Využijte celé škály šedých odstínů, bílé a černé. Paleta je sice poměrně omezená, strach z přílišné monotónnosti však mít nemusíte. Společnost jim totiž bude dělat barva dřeva, rozličných kovů, případně také cihel. Pokud se však bez barev cítíte nesví, klidně do interiéru nějakou zapojte. Červená, žlutá nebo temně zelená nebude krokem vedle.

Surový interiér oživte květinami

I bydlení v industriálním stylu potřebuje trošku života. Ten mu dodáte květinami. Nemáme však na mysli řezané nebo barevně kvetoucí rostliny, nýbrž stálezelené pokojovky. Hodí se kapradiny, monstery nebo třeba pěkně rozrostlé pothosy. Kuchyň klidně zaplňte bylinkami, které neudělají jen parádu, ale také užitek při přípravě pokrmů. Také rostlinná akvária plná vodních rostlinek nebo řasokoulí vypadají úžasně a zajímavě. Všechny kytky nezapomeňte zasadit do květináčů odpovídajících tomuto „továrnímu stylu“.

Scroll to Top