V jednoduchosti je krása: Zařiďte si bydlení v minimalistickém stylu

Pokud jste už unavení z každodenního utírání prachu z desítek zbytečných předmětů, zakopávání o nábytek a věci, které ani nepotřebujete, pak určitě podlehnete kouzlu minimalismu. Díky němu bude váš dům či byt působit prostorněji, úhledněji a čistěji. A kromě toho uvidíte, že když se začnete věnovat minimalismu v interiéru, vyčistíte i svou hlavu od zbytečných myšlenek a domněnek.

Vybavit si byt v minimalistickém stylu není nic těžkého, a to zejména díky absenci mnoha kombinací barev a doplňků. Poradí si tedy i ti, kteří nemají zrovna cit pro detail. Stačí dodržet pár následujících tipů. Uvidíte, jak váš byt prokoukne a už nikdy nebudete chtít poličku se zaprášenými suvenýry z dovolených ani vidět!

Co je to minimalismus?

Minimalismus není jen styl v bydlení, ale také v umění i samotném životě. Mezi typické znaky minimalismu v interiéru patří hlavně absence zbytečných předmětů, které obvykle najdeme v každé domácnosti. Minimalismu vládne pevný řád a čistota, proto uschovejte všechny zbytečnosti, na které jen sedá prach. Dalším základním prvkem tohoto stylu jsou střídmé a decentní barvy. Nábytek a doplňky by měly mít jednoduché linie a nebýt příliš „výstřední“.

Minimalismus si také potrpí na kvalitu materiálu, který propůjčuje výslednému interiéru nádech luxusu. Kvalitní nábytek, tkaniny a jiné materiály v nadčasovém designu vám navíc vydrží mnohem déle, než jejich levnější varianty, což je u minimalismu také žádoucí, protože tento styl je vlastně reakcí na konzumní chování společnosti.

Jak vytvořit minimalistický interiér?

Začněte takzvaným minimalizováním. Předem si určete, podle čeho poznáte nepotřebné věci, kterých se chcete zbavit. Při třídění si tedy pokládejte otázky jako: ‚‚Používal/a jsem tuto věc za poslední rok?“ ‚‚Mám k tomu citovou vazbu?“ ‚‚Funguje to ještě vůbec?“ ‚‚Opravdu to potřebuji?“ ‚‚Pokud bych se stěhoval/a, vezmu si to s sebou, nebo to vyhodím?“

Teprve až se tímto způsobem prokoušete záplavou nepotřebných věcí, můžete postupovat ke změnám v interiéru. Mezi ty první patří i zbavení se příliš velkého, nevyužívaného nebo zcela nepotřebného nábytku. Při pohledu na každý kousek si tedy zopakujte ty samé otázky, jako u ostatních předmětů. Samozřejmě, že se nebudete zbavovat postele nebo sedačky. Nicméně mnoho z nás má doma nepotřebnou židli, která slouží jen jako odkládací prostor na oblečení, nebo police, na kterých se skví plno dekorací a prachu.

Při takovém pohledu na všechen nábytek v bytě nejenže zjistíte, že některé kusy vůbec nepotřebujete, ale také si možná uvědomíte, že je na čase některý nábytek vyměnit. Pokud vám část obývacího pokoje zabírá velký jídelní stůl se židlemi, ale vy u něj jíte sporadicky nebo pouze ve dvou, vyměňte jej za menší. Obrovské a těžkopádné skříně v ložnici vám po vytřídění nenošeného oblečení budou najednou také k „ničemu“.

Dopřejte si prostor

Řiďte se tímto heslem a zařizování vám půjde samo! Byt provzdušníte nejen tím, že si ponecháte pouze předměty a kusy nábytku, které potřebujete a jsou užitečné, ale i pomocí světlých barev, jednoduchých linií a například zrcadel, které opticky zvětší i velmi malé místnosti. Efekt ještě podpoříte, když zrcadlo umístíte naproti oknu. Své udělá i absence nevyužívaných dveří, nebo záclon a závěsů.

Jednoduché barvy i tvary

Jak už bylo řečeno výše, barvy i tvary musí být jednoduché a střídmé. Zdi jednoznačně vymalujte čistě bílou barvou. Pokud by to na vás bylo až moc „sterilní“, můžete na jednu ze stěn použít šedý odstín. Nábytek a případné doplňky by měly být pouze jednobarevné. Výrazné vzory, krajky, třásně a podobně k minimalismu nepatří. Interiéru by mělo dominovat kvalitní dřevo, matný kov, čalounění a případně i tvrzený plast.

Kvalitní nábytek je dominantou místnosti

Vzhledem k tomu, že nábytek je často to jediné, co se v minimalistickém interiéru nachází, mělo by se dbát jak na jeho vzhled, tak na vysokou kvalitu. Do ložnice si pořiďte nadčasovou postel z masivního dřeva a jednoduchý policový regál či knihovnu. Obývacímu pokoji by pak měla dominovat čalouněná sedací souprava, a to klidně ve výrazné barvě. Jídelní stůl zvolte kulatý s obyčejnými dřevěnými židlemi. Nábytek by neměl být příliš vysoký, ani zaplňovat větší část místnosti.

Skryjte suvenýry, závěsy i osvětlení

Zbavte se všech lapačů prachu, které denně nevyužíváte. Samozřejmě pokud k nim máte citový vztah a jedná se například o dárky nebo suvenýry z dovolené, nemusíte je hned vyhazovat. Pořiďte si na ně pěknou krabici a uložte je tam. Minimalizujte i osvětlení. Velké stolní nebo stojací lampy nahraďte bodovým osvětlením, nebo skrytým led osvětlením v sádrokartonových podhledech. Jestliže na záclonách trváte, existují kolejnice, které opět skryjete za podhledy.

Dekorace? Ano, ale s mírou

Všech dekorací se určitě zbavovat nemusíte. Žít ve sterilním prostředí, které vypadá neobydleně, taky není nic moc. Na zeď proto pověste větší obraz v jednoduchém rámu, umístit můžete třeba skleněnou nebo bílou vázu se sušenou travinou nebo menší stálezelené pokojové rostliny. Oživit interiér je také možné nějakým starožitným či designovým kouskem.

Výhody minimalismu

  • Snadný úklid
  • Přehlednost
  • Kvalitní nadčasový nábytek dlouho vydrží a stále vypadá dobře
  • Krásné či drahé věci (umění, luxusní kuchyně nebo dřevěná podlaha) vyniknou
  • Vše je velmi dobře kombinovatelné. Jestliže se v průběhu let rozhodnete pro jiné barvy nebo doplňky, nemusíte hned přestavovat celý byt
Scroll to Top