Posezení na terase – na co nezapomenout

Jaro je v plném proudu a teplé počasí už láká k posezení na čerstvém vzduchu. Pokud máte u domu terasu, máte na půl vyhráno! K dokonalosti už jen stačí, abyste ji vybavili vhodným nábytkem a oživili nápaditými a funkčními doplňky. Jestli stále tápete a hledáte inspiraci, čím byste svoji terasu proměnili v perfektní místo k odpočinku i zábavě s rodinou či přáteli – máme pro vás pár tipů.

Teakový zahradní nábytek od značky Hoorns

Teakový zahradní nábytek od značky Hoorns
Pohodlně se usaďte

Naprostým základem každé terasy je pohodlný nábytek. Při výběru kvalitního nábytku si dejte opravdu záležet a zohledněte technické parametry, jako je odolnost vůči povětrnostním vlivům, vodě nebo UV záření. Jídelní stůl a židle by měly být přizpůsobeny tomu, co na terase děláte nejraději. Pokud je grilování vaší vášní a celé léto se u vás na zahradě nese ve znamení barbecue, vyberte si dřevěný nábytek nenáročný na údržbu. Jídelní stůl se bude snadno čistit od případných skvrn od jídla a dřevěné židle snadno přemístíte tam, kam zrovna potřebujete. Jestliže si na terasu chodíte převážně odpočinout, doplňte klasický dřevěný nábytek také venkovní pohovkou nebo lehátkem.

TIP: Objevte nejpohodlnější zahradní nábytek.

Spojte terasu s přírodou

Jaro je také vhodným obdobím pro výsev rostlin na zahradě. Nezapomeňte tentokrát ani na terasu. Květiny ji krásně provoní a dodají život. K dostání je velké množství okrasných květináčů a truhlíků, do kterých vysaďte třeba levanduli, hortenzie, oleandry či pelargonie. Praktičtí zahradníci mohou zvolit bylinky, které užijí v kuchyni nebo při grilování. Mezi další rostliny, které se dají dobře pěstovat v květináčích patří i jahody nebo balkonové odrůdy zeleniny. Velkým hitem poslední doby jsou takzvané vertikální zahrady. Ty mohou nenásilně oddělit terasu od zbytku zahrady, poskytnout stín a zároveň vypadat skvěle.

Štěstí přeje připraveným

Rádi si vychutnáte na terase svou ranní kávu a snídani, oběd s rodinou nebo večerní sklenku vína s přáteli? Přizpůsobte terasu všem svým potřebám a buďte připraveni na každou možnou oslavu, party u bazénu nebo rodinnou sešlost. Buďte praktičtí a pořiďte si pro takové případy dřevěný rozkládací stůl, který v pár jednoduchých krocích rozložíte a vytvoříte tak místo pro každého strávníka. Nemusíte ho ani zbytečně ukrývat pod ubrus, protože dřevo skvěle ladí s okolní přírodou. To, že je stůl venku ještě neznamená, že nemůže být prostřený tak, jako ten uvnitř. Zapojte do hry také skládací nebo stohovatelné zahradní židle. Kdykoli bude třeba, stačí jen vyndat z úkrytu potřebný počet židlí a posléze je opět jednoduše uskladnit.

Teakový rozkládací zahradní stůl Marylou od značky Bizzotto

Teakový rozkládací zahradní stůl Marylou od značky Bizzotto
Osvětlení pro teplé letní večery

Světlo by mělo být silné, aby dostatečně osvítilo celou terasu, ale zároveň by nemělo být příliš agresivní. Zvolte raději žluté teplé odstíny zářivek nebo praktické přenosné LED lampy. Pokud máte terasu zastřešenou, je možné umístit stropní osvětlení. Mezi modernější prvky patří bodová světla zabudovaná přímo v prknech terasy nebo designové lampy, které mohou zároveň sloužit jako stolička.

Zahradní osvětlení od značky Fermob

Zahradní osvětlení od značky Fermob
Klasické světlo ale není jedinou možností, jak si večer na zahradě posvítit. Své kouzlo mají také svíčky a lucerničky, které vykouzlí jedinečnou romantickou atmosféru.

Prodlužte si sezónu

Že se dá terasy užít jen v létě? S pár vychytávkami si budete na zahradě hovět ještě v listopadu! Hlavními podmínkami pro prodloužení sezóny je zastřešení terasy, uzavření prostoru a teplo. K uzavření prostoru využijte zástěnu alespoň z té největrnější strany. V brzkém podzimu dobře poslouží deky a dekorační kožešiny přehozené přes židle. Když však začne teploměr ukazovat opravdu nízké teploty a vy se stále nehodláte vzdát posezení v nezazimované terase – vybavte se venkovním krbem nebo přenosným ohništěm, díky kterému se nemusíte vzdát ani oblíbeného grilování!

Zahradní ohniště Somine od značky J-line

Zahradní ohniště Somine od značky J-line

Scroll to Top