Dub jako dřevo mnoha tváří – s jakým se nejčastěji setkáte?

Dub patří v interiérech mezi ty nejoblíbenější materiály. Dřevo je poměrně tvrdé a má krásnou a velmi přirozenou kresbu. Masivní dubové dřevo je sice velice kvalitní, ale díky tomu také poměrně drahé. Kromě toho si vyžaduje určitou údržbu. Vzhledem k tomu existuje mnoho imitací, které se dubovým dřevem inspirují. K dostání je tedy „dub“ od bílé až po černou. Čím se od sebe jednotlivé dekory liší, který je nejoblíbenější, a jak je zkombinovat?

Masiv, dýha nebo imitace?

Při výběru nábytku jistě narazíte na tři základní pojmy – masiv, dýha a imitace. Jaké jsou mezi nimi rozdíly, a kdy zvolit kterou variantu?

Masiv – jedná se o jednolitý kus přírodního dřeva, avšak můžeme se v souvislosti s masivem setkat i s pojmem „spárovka“. To znamená, že se deska surového dřeva nařeže na menší desky či hranoly, pečlivě se k sobě přilepí, a nakonec tvoří pevnou celistvou desku. Z masivu se nejčastěji vyrábí velké kusy nábytku jako jsou postelestoly nebo skříně.

Dýha – jedná se o velmi tenké dřevěné desky, jejich tloušťka je pouze 0,5 až 3 milimetry. Tyto tenké plátky se získávají řezáním či loupáním napařeného dřeva, které je v tu chvíli měkčí a poddajnější. Dýha se pak lepí na dřevotřískové nebo dřevovláknité desky, případně se několik kusů dýhy lepí k sobě a vzniká tak překližka.

Imitace – jelikož má dubové dřevo velmi krásnou strukturu i barvu, vzniká spousta imitací, které se jím inspirují. Při imitaci dřeva neboli dřevodekoru, se může jednat buďto o dřevovláknitou desku potaženou folií s potiskem, nebo desku z dřevotřísky opatřenou potištěným laminovacím papírem s povrchovou úpravou ve formě melaminové pryskyřice – tzv. lamino. Právě tyto imitace nabízejí opravdu širokou škálu barevných variant.

Přírodní varianty

Výběrový dub

Dubové dřevo má velmi výraznou kresbu plnou suků, letokruhů a jiných zakřivení. Lze však vybrat ty nejlepší desky, které těchto pomyslných vad obsahují co nejméně. Pak se takový produkt nazývá „dub výběrový“ a výrobky z tohoto dřeva jsou často velice drahé a luxusní kousky. Dubový masiv také nabídne vysokou pevnost a dlouhou životnost, proto jej oceníte zejména při výběru rámu postele, kdy se tyto vlastnosti opravdu hodí.

Divoký dub

Dub divoký je čistě přírodní varianta, kdy v dřevěných deskách zůstávají všechny suky, letokruhy, praskliny i místa s jiným zbarvením. Vzhled takového dřeva je velice přirozený a do interiéru vnese nádech divoké přírody. Odstín je často o něco tmavší než u výběrového dubu a působí také „chladnějším“ dojmem, což je v dnešní době velmi moderní a žádané. Přítomnost zmíněných „vad“ nemá žádný dopad na kvalitu dřeva, je stejně bytelné a odolné jako dub výběrový.

Oblíbený dub sonoma

Odstín s názvem „sonoma“ je v poslední době jeden z nejprodávanějších a nejoblíbenějších. Jedná se však vždy o imitaci, nikoliv o pravé dubové dřevo se všemi jeho vlastnostmi. To ale nic nemění na jeho žádanosti. Barva dubu sonoma je světle béžová, s šedým studeným podtónem a typickou kresbou dřeva. Tento typ je velmi variabilní, ale zároveň elegantní, a sladíte jej téměř se vším.

Jedná se o velmi nadčasový nábytek, který se uplatní v interiérech s nádechem minimalismu a skandinávského stylu, v malých místnostech opticky zvětší prostor a jeho vzor i barva neupozorňují na prach a nečistoty.

Další varianty dubového dekoru

  • Tmavý dub sanremo – šedohnědý odstín s velmi výraznou lineární kresbou.
  • Dub artisan – velmi přirozený dekor v teplém odstínu, výrazné suky
  • Dub schutter – tmavě hnědý dekor se „starožitným“ vzhledem
  • Dub wottan – přírodní vzhled s výraznou kresbou a suky, se studeným podtónem, velmi dobře kombinovatelný s černou barvou
  • Dub stirling – výrazně hnědá barva
  • Pískový dub – světlý odstín, velmi připomíná dub sonoma
  • Dub canyon – tmavě hnědý studený odstín

Variant mohou být desítky, mezi další oblíbené patří třeba dub riviéra s načervenalým odstínem, velmi světlý dub santana, medově hnědý zlatý dub, šedivý dub country nebo dub bardolino, který se podobá sonomě a liší se pouze svou kresbou.

Scroll to Top