Jste na home office? Aneb zařiďte si pracovnu doma

Práce z domu přináší mnoho svobody – své úkoly si můžete plnit kdykoliv chcete, a to v pohodlí svého domova a bez přímého dozoru nadřízených. Nicméně i tento způsob práce vyžaduje dodržování určitých pravidel! Ať už jste se rozhodli pro home office sami, nebo vás k tomu donutily okolnosti poslední doby, nezapomeňte, že budete pro svou práci potřebovat vhodné místo.

Plnit své povinnosti zalomení půl dne na gauči nebo u jídelního stolu v kuchyni není zrovna nejlepší nápad. Nejenže vás bude z nevhodného sezení za chvíli bolet celé tělo, ale především budete myšlenkami neustále odbíhat někam jinam. Proto je tak důležité mít v bytě koutek, který bude sloužit jen k práci. Uvidíte, že ve správném prostředí budete soustředěnější a vypoví o tom také vaše pracovní výkony.

Samostatná místnost nebo pracovní kout?

Pokud patříte mezi šťastlivce, kteří si mohou celou jednu místnost v domě či bytě vyhradit pouze k práci, máte vyhráno. Zařídit celou místnost může být náročnější, nabízí však mnoho místa pro psací či polohovací stůl, úložné prostory, vaše dokumenty nebo dokonce i pro knihovnu nebo relaxační kout. Kromě toho je samostatná pracovna místem naprostého klidu, kde vás nebude nic rozptylovat.

Ale ruku na srdce – většina z nás bohužel celou místnost navíc nemá. Pokud mezi ně patříte i vy, nezoufejte a zařiďte si pracovní kout. Ten je důležité se zbytkem místnosti sladit tak, aby nebyl příliš výrazný, ale s pokojem spíše splynul. Vybavování pracovního koutu je plné kompromisů. Nábytek musíte vybírat kompaktnější a nejlépe multifunkční. Skvělou volbou může být rohový pracovní stůl s policovým čelem, které kout nenásilně opticky oddělí od zbytku místnosti. Tuto pomyslnou „stěnu“ můžete vytvořit také pomocí policového regálu nebo knihovny s uzavřenou zadní částí, aby uložené dokumenty a předměty nepůsobily chaoticky pro zbytek pokoje.

Investujte do kvalitní židle

Správné sezení je velmi důležité jak pro pohybový aparát, tak pro podání pracovního výkonu. Pokud sedíte u počítače jen pár, bude vám stačit křeslo, které sice není úplně vhodné pro záda, ale je pohodlnější.

Jestliže trávíte u stolu i půl dne, určitě si pořiďte ergonomickou židli s výškovým nastavením sedáku, loketními opěrkami a správně tvarovaným a dostatečně vysokým opěrákem. Vaše záda vám poděkují a díky kvalitnímu posezení vás nebude neustálé nepohodlí rušit od práce.

Nezapomeňte na dostatečné osvětlení

V první řadě využijte denního světla. Pokud to prostor alespoň trochu dovolí, rozmístěte nábytek tak, aby byl stůl pod oknem nebo v jeho těsné blízkosti. Někdy je však světla až příliš a slunce vám může svítit do očí, monitoru, nebo díky němu vrháte rušivý stín. To vše vyřeší žaluzie umístěné na oknech, díky kterým si můžete do místnosti vpustit pouze tolik světla, kolik potřebujete. Na pracovním stole by pak neměla chybět nastavitelná stolní lampa. I když pracujete hlavně přes den, v zimních měsících se bez ní prostě neobejdete.

Dbejte na dostatek úložných prostor

Aby se vám dobře pracovalo, je nutné udržovat pořádek. Bez dostatku úložných prostor to ale nepůjde. Využijte místo co nejlépe a při pořizování stolu proto dejte přednost raději těm, které disponují i zásuvkami. Dokumenty a další potřebné věci můžete umístit do knihovny či policového regálu. Pro lepší přehlednost je uložte do označených šanonů a textilních či papírových boxů. Skvěle poslouží i menší kontejnery na kolečkách, které zasunete pod stůl a nebudou narušovat vzhled interiéru.

Pracovní stůl slouží jen k práci

Váš pracovní stůl musí sloužit pouze k práci. Máte na něm rozmístěné kancelářské potřeby, počítač, osvětlení a další věci, které musíte mít vždy po ruce. Na tomto stole nejezte ani ho nepoužívejte jako odkládací plochu. Stejně tak nepoužívejte ani židli například k odkládání oblečení. Ve vaší pracovně musí být vždy pořádek, protože chaos způsobuje jen další chaos, a to ve vaší mysli.

I barvy jsou důležité

I když se to může zdát jako nepodstatný detail, správná volba barev je stejně důležitá, ne-li důležitější, jako volba židle nebo stolu. Barvy velmi silně působí na lidskou psychiku a každá z nich se hodí pro jiný účel nebo temperament člověka.

V pracovně bychom se měli pro jistotu vyvarovat červené barvy, která může působit rušivě až agresivně. Někteří lidé ji však považují za barvu energie a červenou se nebojí využít ani v pracovně.

Modrá barva je pro pracovnu jako stvořená. Podporuje soustředění, produktivitu a navíc uklidňuje.

Bílá a šedá jsou velmi nadčasové neutrální odstíny, které nepůsobí nijak rušivě, zkombinujete je prakticky se vším a vypadají vždy elegantně.

Jestliže jste cholerik, zařiďte si pracovnu v odstínech hnědé. Tato barva vás zklidní a „udrží při zemi“.

Optimistická žlutá vám dodá energii i chuť do práce. Zlepšuje paměť a podporuje schopnost se učit, takže se skvěle hodí i do studentských pokojů.

Svěží zelená je barva, která velice pozitivně ovlivňuje lidskou psychiku a zlepšuje náladu. Jako zástupci této barvy budou skvělé i pokojové rostliny.

Scroll to Top