Feng Shui a jeho praktické využití

Vytvořte z vašeho bytu či domu šťastnější, zdravější a příjemnější místo. Klíčem k úspěchu je respektování zásad čínského učení Feng Shui.

Cílem Feng Shui je dosáhnout rovnováhy v životním i pracovním prostoru a žít v harmonii s naším životním prostředím.

Učení Feng Shui se opírá o tok energie čchi (QI), která je všudypřítomná a má vliv na naše zdraví a vitalitu. Čchi je výraz pro životní sílu a energii, která vše pohání a ovlivňuje. Maximální využití toků energie čchi vede ke zlepšení prostoru bydlení.

Feng Shui elementy

Životní rovnováha tradičně stojí na pěti základních elementech – dřevu, ohni, vodě, kovu a zemi. Jedná se o přírodní materiály, kterými je vhodné vybavit prostor, ve kterém žijeme. Věnujte každému elementu alespoň jednu dekoraci. Mají také spirituální význam.

  • Dřevo – energie rodiny, prosperity, zdraví a hojnosti.
  • Oheň – energie nadšení, vřelosti, vášně, aktivity a osvícení.
  • Voda – energie ticha, síly, klidu a očisty.
  • Kov – energie inteligence, tvořivosti a síly léčení.
  • Země – energie stability, trpělivosti, čestnosti, rovnováhy a vynalézavosti.

Zásady pro Feng Shui domov

Vstupní prostor

Ming Tang je prostor těsně před domem a oblast hlavního vchodu. Dle Feng Shui je to velmi důležité místo, které komunikuje s vnějším světem a vysílá do okolí mnoho signálů. Zároveň má toto místo velkou moc ovlivnit vaši energii před vstupem do domu. Jak by správně Ming Tang měl vypadat?

  • Branka by neměla být přímo naproti vchodovým dveřím.
  • Přístupová cesta by měla být čistá a udržovaná, ideálně lehce zvlněná.
  • Uspořádání vchodových dveří by mělo být symetrické.
  • Po stranách vchodových dveřích by měly být květináče s květinami.
  • Vchod by měl být výrazný, dobře osvětlený a chráněný.
  • Pro bydlení podle Feng Shui jsou typické velké rohožky.

Ložnice podle Feng Shui

Z hlediska dispozice by měla být ložnice umístěna co nejdále od vchodových dveří a v nejklidnější části domu. Dále není vhodné mít ložnici vedle toalety či koupelny, neboť by mohlo docházet k odčerpávání energie z místnosti.

Pro klidný a povzbuzující spánek se v ložnici držte neutrálních a přírodních barev. Šetřete s nábytkem, nechte prostor vzdušnější pro pocit svěžesti a volnosti. Vhodnými doplňky jsou květiny s kulatými listy, lampičky nebo obrazy. Odstraňte z ložnice televizor a veškerou elektroniku, protože elektromagnetické pole působí velmi silně a ubírá vám energii.

Všechny dveře v ložnici by měly být na noc zavřené. A nejedná se jen o vstupní dveře, jde i o dvířka skříněk, komod a nočních stolků.

Postel

Dle feng shui je velmi důležité správné umístění postele v místnosti:

  • postel by měla být ukotvena čelem ke zdi,
  • postel by měla být přístupná z obou stran a na každé straně by měl být jeden noční stolek,
  • hlava by měla mířit ideálně na sever (dle Feng Shui je to nejklidnější směr),
  • postel by měla být umístěna dostatečně daleko od dveří, neboť skrze dveře proudí do místnosti silné proudy energie,
  • postel by neměla být v přímé linii s dveřmi nebo pod oknem,
  • prostor nad postelí by měl být úplně prázdný,
  • postel by neměla mít úložné prostory, protože uskladněné věci by mohly narušit tok energie čchi.

Do ložnice podle feng shui je nejvhodnější pořídit postel z masivního dřeva.

Obývací pokoj

Obývací pokoj je ústředním místem každého domova. Místo, kde trávíte čas v rodinném kruhu, místo, kde odpočíváte. Z hlediska Feng Shui je ideální umístění obývacího pokoje na jih nebo na východ. Jih symbolizuje komunikaci a společenskost, východ značí rodinu a důvěru. Ač je v posledních letech velmi moderní obývací pokoj propojený s kuchyní, dle Feng Shui se toto spojení nedoporučuje. Důvodem je mísení rozdílných energií.

V obývacím pokoji by mělo mít bohaté zastoupení dřevo. Od dřevěné podlahy, přes dřevěný nábytek až po drobné dřevěné dekorace. Pokud vám to prostor dovolí, pořiďte si do obývacího pokoje krb, který se stane dominantou celé místnosti. Při umisťování pohovky či sedací soupravy myslete na to, že by měla stát čelem ke dveřím, aby bylo vidět, kdo do prostoru vstupuje. Množství nábytku volte umírněně k velikosti místnosti. Otevřené a vzdušné prostory podporují otevřenou komunikaci.

Volte tlumené osvětlení pro pocit harmonie.

Jídelna

Dominantu jídelního prostoru tvoří dle Feng Shui kulatý nebo oválný dřevěný stůl. Stůl umístěte tak, aby od něj nebylo vidět na vchodové dveře. Židlí by u stolu mělo být vždy alespoň o jednu navíc, než je členů domácnosti. Pro optimalizování energie v jídelně se na zeď umisťuje zrcadlo, které odráží jídelní stůl.

Koupelna

Základem pro správné proudění energie v koupelně je udržování maximální čistoty. Koupelna je místem, kde dochází k očistě těla a tím i k ulevení duši. Nábytek vybírejte jednoduchý, funkční a snadno udržovatelný. Ideálními dekoracemi jsou velká zrcadla a rostliny.

Do koupelny i na toaletu vždy zavírejte dveře. Nezapomínejte na přiklopení záchodového prkénka, aby vám neuniklo bohatství.

Scroll to Top