Jak pečovat o potahové látky

Čalouněný nábytek je na pohled hezký a přidá domovu na útulnosti. Aby zůstal stále jako nový, musí se potahovým látkám věnovat náležitá péče. Důležité je to zejména v rodinách s malými dětmi či domácími zvířaty. Čalounění by se však mělo udržovat, i když na pohled vypadá čistě – správná péče o potahy může nábytku prodloužit životnost až o několik let. Co bychom tedy měli dělat pravidelně, jak vyčistit odolné skvrny od vína a čemu nezabráníte ani správným zacházením?

Pravidelná základní údržba

O potahové látky je tedy třeba pečovat.. Co všechno patří do základní údržby nábytku a jak často tyto úkony provádět?

Vysávání prachu – povrchy čalouněného nábytku se musí pravidelně zbavovat prachu a jiných drobných nečistot. Na vysávání potahových látek přidejte na vysavač speciální nástavec na čalounění. Bez něj byste si mohli nábytek poškodit. Vysavač nastavte na nižší výkon než na koberce. Pravidelné vysávání čalounění při příliš vysokém výkonu zbytečně tahá látku a poškozuje její vlákna.

Hloubkové čištění – jednou až dvakrát do roka je dobré vyčistit nábytek profesionálním přístrojem, například vysokotlakým čističem s nástavcem na čalounění. Nelekejte se při této akci příliš špinavé vody, je to naprosto běžné. Přístroje si lze zapůjčit ve specializovaných půjčovnách, nebo si rovnou objednat profesionály až do domu.

Správné čistící přípravky – aby se čalounění nepoškodilo a nezměnilo barvu, používejte čistící produkty určené pouze na čalounění. Tyto prostředky by měly mít neutrální pH a nesmí obsahovat benzín, trychloretylen a další rozpouštědla.

I umístění hraje roli

Správné umístění nábytku je důležité pro zachování sytých barev svrchní látky. Zejména při volbě tmavého čalounění umístěte nábytek tak, aby na něj nesvítilo slunce. To dokáže z látky vytáhnout barvu tak, že zesvětlí až o několik odstínů, a nábytek znehodnotit.

Pozor také na topná tělesa. Pokud je látka příliš blízko topení, vlákna se vysušují, mění tvar a hlavně barvu. Přílišný chlad také není žádoucí. Ideální teplota pro skladování nábytku je od 15 do 35 °C.

Nezapomeňte pravidelně větrat, zejména pokud máte kuchyni spojenou s obývacím pokojem. Čalouněný nábytek má totiž tendenci nasávat různé pachy. Pokud je to jen trochu možné, je lepší jej umístit tak, aby byl „v průvanu“.

Jak na odolné skvrny?

I když se snažíme sebevíc, skvrnám na látce se prostě někdy nevyhneme. Při jejich odstranění je nejdůležitější postupovat rychle. Když dojde k znečištění tekutinou, ihned ji opatrně odsajte ubrousky. Pokud na čalounění zůstane skvrna, vezměte si na pomoc navlhčený bavlněný hadřík nebo jemnou houbičku na nádobí a teplou mýdlovou vodu. Důležité je čistit skvrnu z jejího kraje do středu, aby se nezvětšovala.

Jsou však skvrny, se kterými si pouze vlhkým hadříkem neporadíte. V případě rozlití červeného vína nebo kávy je nejprve odsajte ubrousky. Poté se polité místo musí zasypat solí, která nasaje zbytek vlhkosti. Sůl nechte působit alespoň hodinu, a nakonec skvrnu vyčistěte perlivou minerální vodou. Místo se po čištění musí dobře osušit ubrousky. Se skvrnami od krve pomůže malé množství studené vody s citronem a jemný hadřík.

Při čištění v žádném případě nepoužívejte hrubou sílu, nevhodné čistící prostředky a vyhněte se také kartáčům, drátěnkám a jiným nevhodným pomůckám. V případě použití nového čistícího prostředku jej nejprve vyzkoušejte na méně viditelném místě.

Běžné opotřebení, kterému nezabráníte

Některým opotřebením zabránit nelze ani sebelepší péčí. Je naprosto běžné, že po nějaké době ztratí potahové látky na nábytku svůj původní vzhled. Nejčastějším problémem je tvoření žmolků, tzv. pilling. Ten není známkou nekvalitního výrobku, takto se během užívání chová naprostá většina látek. Na odstranění těchto malých kuliček najdete plno „zaručených rad“, nicméně raději použijte odžmolkovač.

Běžně se také na svrchní látce v důsledku tření objevují drobné chloupky. Tento jev se označuje jako „fuzzing“.

Pět pravidel správného užívání

Pojďme si na závěr shrnout správnou péči do pěti jednoduchých bodů, díky kterým se z krásného nábytku budete moct těšit o něco déle.

  1. Nábytek užívejte k tomu, k čemu je určen. Neskákejte po něm a nesedejte si na části, které k sezení neslouží.
  2. Všechen čalouněný nábytek vyžaduje pravidelnou údržbu jako je vysávání a šetrné čištění.
  3. Užívejte všechny části nábytku stejnoměrně. Opěrné polštáře pohovky pravidelně otáčejte tak, aby nedocházelo k jejich deformaci.
  4. Nevystavujte nábytek slunci a nadměrnému teplu, před skvrnami jej můžete preventivně ochránit vhodnou impregnací nebo přehozem či dekou.
  5. Potahové látky nejsou vhodné pro kontakt s domácími zvířaty. Drápy nebo srstí mohou čalounění znehodnotit. Pokud domácí mazlíčky máte, svůj čalouněný nábytek opět chraňte například dekou nebo jinou potahovou textilií.

Scroll to Top