Rustikální styl & nábytek v rustikálním stylu

Rustikální styl bydlení se inspiruje venkovem a jeho tradicemi. Vyvolává vzpomínky na dětství, kdy jsme jezdili na prázdniny k babičce na chalupu. Rustikální znamená selský, přiměřený venkovskému způsobu života.

V současné době se opět více rodin (i těch mladých) vrací na venkov. Chtějí být dál od rychlého života ve městě, užívat si okolní přírodu, přírodní materiály a kouzlo starých časů.

Pokud nechcete žít na venkově, a přesto se vám rustikální styl líbí, díky nábytku a doplňkům si takový domov můžete vybudovat i v městském bytě.

Typické prvky rustikálního stylu:

  • Dřevěný masivní nábytek
  • Přírodní materiály
  • Inspirace venkovským životem
  • Světlé barvy v interiéru
  • Řemeslné detaily
  • Kostkované vzory, květinové motivy

Hlavními materiály rustikálního stylu jsou masivní dřevo, přiznané cihly, kámen, sklo a kov.

Nábytek v rustikálním stylu

Kouzelného venkovského stylu se dá docílit především díky nábytku. Nejvýraznějším materiálem rustikálního nábytku je řemeslně opracované masivní dřevo. Kromě toho, že nábytek z masivu nádherně vypadá a voní přírodou, je také nespornou výhodou, že vydrží až několik desetiletí.

Obývací pokoj

V obývacím pokoji je možností zařízení nábytkem rustikálního stylu opravdu hodně. Sedací soupravu z kůže nebo přírodního textilu lze kombinovat s výrazným konferenčním stolkem z masivního dřeva, který bude středobodem celého obývacího prostoru.

Na dřevě je skvělé, že se dá kombinovat s moderními technologiemi, takže i pod domácím kinem či televizí bude vypadat rustikální televizní stolek perfektně.

Obývací prostor je nejlepším místem pro vyřádění se s doplňky a dekoracemi. Nástěnné police na vaše oblíbené fotky či upomínkové předměty, designové hodiny, zrcadla nebo dřevěné paravány.

I v dnešní době si knihy stále drží svou vysokou hodnotu a oblíbenost, proto by v žádném obývacím pokoji neměla chybět prostorná knihovna.

Kuchyně a jídelní kout

Kuchyňské linky v rustikálním stylu jsou nejčastěji bílé barvy. Na bílých dřevěných skříňkách perfektně vyniknou černá kovová madla. Pracovní deska a obložení může být z přírodního dřeva. V minulosti bývaly typické venkovské kuchyně poskládány z různorodého nábytku různého stáří. Příznačnými doplňky takových kuchyní byly keramické hrnky, těžké litinové pánve, hmoždíře, formy na pečení, mlýnky na kávu a podobně.

Jídelna by měla být místem, kde se schází celá rodina a tráví příjemné chvíle u výborného jídla. Velký jídelní stůl je snem snad každé paní domu. Na výběr je mnoho velikostí, tvarů a materiálů. V současné době jsou velmi oblíbené stoly s masivní dřevěnou deskou a kovovými nohami.

K velkému stolu je potřeba také dostatek jídelních židlí, stoliček nebo jídelní lavice. V prostoru působí velmi originálně i kombinace více druhů židlí, v různých barvách a materiálech.

Nad jídelní stůl patří výrazné designové osvětlení, které prostoru dodá příjemné světlo a navodí pohodovou atmosféru.

Ložnice

Dominantou ložnice je kvalitní postel a matrace pro plnohodnotný spánek. Postele z masivu se nejčastěji vyrábějí ze smrkového nebo dubového dřeva. Avšak dají se najít i exotičtější materiály, jako je dřevo mangové nebo akátové. Trámy a čela postelí jsou často surově opracovány, mají zaoblené rohy a ponechané vrypy, které dodávají dřevu osobitý charakter.

K posteli z masivu se bude do ložnice perfektně hodit také dřevěná skříňka nebo komoda na uložení drobných věcí a prádla.

TIP: Jak správně vybrat matraci do postele?

Koupelna

Moderní rustikální koupelny jsou prostorné a typickým prvkem je volně stojící vana na nožičkách. Sprchový kout bývá zděný, prostorný a obložený přírodním materiálem. Místo klasického umyvadla se hodí kamenné umyvadlo na desku, doplněné zajímavou baterií, posazené na skříňku či stolek z masivního dřeva.

Barvy

Dominantní barvou venkovského stylu je bílá. Výborně se kombinuje s dalšími přírodními barvami jako je písková, béžová, hnědošedá, hnědá a šedá. Pokud chcete interiér více oživit, můžete přidat jednu výraznější barvu – blankytně modrou, tyrkysovou, pastelově žlutou, levandulovou, červenou nebo sytě růžovou.

Scroll to Top